A titkos összetevő

Közétkeztetés

Étkeztetés a bölcsődében az OÉTI ajánlása szerint!

Erre a korcsoportra jellemző, ugyancsak lényeges sajátosság a viszonylag nagy tápanyagigény, főleg fehérje és kalcium vonatkozásában.
Ezzel összefüggésben fontos követelmény, hogy a főétkezéseknek komplettnek kell lenniük, vagyis egyaránt tartalmazzanak állati és növényi eredetű fehérjét is. Naponta szerepeljen az étrendben tej, savanyított tejtermék (kefir, joghurt). A gyümölcsjoghurt akár házilag is elkészíthető friss vagy mirelit gyümölccsel vagy befőttel. Az ilyen korú gyermekeknek nem javasolt a sovány (1,5%-os) tej adása, a magasabb zsírtartalmú tej szerepeljen étrendjükben. Ilyen szempontból igen lényeges az is, hogy az egyes étkezések kis tömegű, de nagy tápértékű ételekből álljanak. Ez magyarázza, hogy a kisdedek számára csak heti egy-két alkalommal javasolt levest tervezni, akkor is valamilyen tartalmasabb, húsos, zöldséges vagy tojásos változatot.
Ügyelni kell arra, hogy előnyös tulajdonságaik miatt az élelmi rostban gazdag élelmiszerek megfelelő gyakorisággal legyenek az étrendben (teljes őrlésű lisztből készült pékáru, zöldségfélék, gyümölcsök). A hét minden napján szerepeljen az étrendben főzelék, vagy más módon készített zöldséges étel. Naponta többször kapjon a kisgyermek jó minőségű, friss idényzöldséget és gyümölcsöt vagy télen esetleg savanyított zöldséget, befőttet. A zöldségféléket párolással, habarással elkészítve, vagy burgonyával sűrítve, illetve csőben sült, töltött vagy rakott formában adjuk, hússal, tejjel, tejtermékkel vagy tojással kiegészítve.
A húsok közül a sovány, könnyebben emészthető húsrészeket, elsősorban a baromfimellet, esetleg -combot részesítsük előnyben. A húsételeket a korcsoport ízlésének, adottságainak megfelelően olyan formában készítsük, amelyeket könnyen el tudnak fogyasztani (darált hússal készülő ételek, raguk). Hal minden héten szerepeljen az étrendben, azonban a szálkamentességre fokozott figyelmet kell fordítani.
A cukor felhasználására szintén ügyelni kell. Nem szabad hozzászoktatni a kisdedeket az édes ízhez. Ételeiket, ha nem feltétlenül szükséges, egyáltalán ne cukrozzuk, vagy ha igen, akkor is csak csekély mértékben. Folyadékként ajánlott magas gyümölcs- és zöldségtartalmú leveket iktatni az étrendbe, a cukros, szénsavas italoknak, kólának, szörpöknek pedig nincs helyük a kisgyermek étrendjében.
Édességek, cukrászsütemények az étrendben ne szerepeljenek, azonban édes jellegű étel – pl. tésztaétel valamilyen szórattal, burgonyás tészta, puding, tejes-gyümölcsös étel – hetente egyszer-kétszer beiktatható.
Szintén a korcsoport sajátosságaira tekintettel erős fűszereket nem szabad használni az ízesítésben. Az ételeket csak óvatosan, kis mértékben sózzuk meg és ajánlott jódozott sót használni. A magas sótartalmú élelmiszerek kerülendőek, ne szoktassuk a kisgyermekeket a sós ízre. Az ételkészítéshez a zöld és szárított fűszerek széles skáláját használhatjuk.
A tízórai minden esetben valamilyen folyadék, ami leginkább rostos gyümölcslé, limonádé vagy gyümölcstea, esetleg tejes ital. A tízórai főként folyadékpótlásra szolgál, ezért nem kell tartalmasabbnak lennie és a reggeli és az ebéd között nincs is elég idő a gyomor kiürüléséhez.
Az ebéd ételsorának kialakításában ajánlott figyelembe venni, hogy
– az alapanyagok és a készítési módok terén kellő változatosságot biztosítva, hetente kétszer-háromszor legyen főzelékféle az étlapon. A főzelékfélét főként habarással, burgonyával ajánlott sűríteni, de készülhet csőben sült, rakott és töltött étel is belőlük (sűrítéshez 1 éves kor alatt nem szabad lisztet használni).
– Feltétként a már említett baromfihúsból kíméletesen, enyhe fűszernövények használatával (pl. bazsalikom, kakukkfű, majoránna, babérlevél, tárkony, kapor) készült étel vagy szálkamentes tengeri hal szerepeljen. Szójatermékek, illetve a szárazhüvelyesek felhasználása semmilyen formában nem ajánlott.
– Hetente egyszer beiktatható tartalmas, húsos leves, valamilyen tésztaféle kíséretében.
– A fennmaradó egy napon lehet valamilyen egytálétel, illetve húsféle rizs-, burgonya-, tésztaköret kíséretében. Ez esetben friss saláta vagy savanyúság, befőtt mindig szerepeljen (kivéve, ha nem illik hozzá).
– A desszert minden esetben az adott idénynek megfelelő gyümölcs legyen.
Az uzsonna kialakításában érvényesítendő legfőbb szempontok:
– Mindig legyen cereália (kenyérféle, gabonapehely, müzli, péksütemény, kalács) tejjel, tejes itallal, tejtermékkel párosítva vagy ritkán (kéthetente 1x) előfordulhat mézes vagy lekváros kenyér, péksütemény is.
– Az innivaló minden esetben legyen része az uzsonnának, de ha az nem tej vagy tejes ital, savanyított tejtermék, akkor a szendvicskrém, illetve feltét többségében tartalmazzon komplett fehérjét.
– Adható gyümölcs is az előbb felsoroltak valamelyike mellé.
– Salátaféle úgyszintén szerepelhet, értékes fehérjeforrással (sonka, sajt, tojáskockák) dúsítva, kenyérfélével kiegészítve.
Domonkos Andrea dietetikus
OÉTI

Nagyon szívesen részt vennék egy szülőértekezleten, ahol átbeszélhetjük az olvasottakat! Köszönettel
Tóthné Balla Mária
Ügyvezető

Reklámok

3 hozzászólás

  1. Faluszéli

    Ha jól belegondolok kissebbik gyermekünk az elmúlt időben egyre ritkábban kéri a “kávé”-t (Maci kávé – tejjel) mikor hazaérkezünk. Ha éhes kéri, és nincs apelláta.
    Nem mondom, hogy mindent elfogyaszt, mert válogatós; de a hús mindíg jöhet és persze a “kávé”. De ez azt hiszem így van rendjén – ami kell a szervezetnek annak be kell mennie.
    Teljes mértékben egyet értek azzal nem mindegy mit kapnak enni, hisz itthon sem úgy főzök, mint 5 évvel ezelőtt.

    2012.02.09. - 8:31 du.

  2. Faluszéli

    Ma hazafelé menet tájékoztattak, hogy kisebbik gyermekünk a bölcsiben nem evett ma túl sokat. Az ebéd paradicsomos káposzta hússal; az utóbbit megette. Az előzőn nem csodálkozom – az én sem ettem volna meg. Vesztére az uzsonna kockasajt volt, amit szintén nem szeret.
    A lényeg miközben távoztunk a kapu előtt megállt – a bölcsi falára mutatott – és azt mondta: „Látod Anya az a bölcsi, ahol nem adnak nekem enni.” Megerősítésként el is ismételte.
    Nos a mai menüvel nem is lenne probléma ha lett volna hozzá legalább valami leves. A babáknak a mai étkeztetési javaslatok szerint ne adjunk paradicsomos ételt. Tudom Ők nem babák, de meggyőződésem, hogy az esetek többségében nem is kapnak a kisgyermekek paradicsomos ételt még közösségbe nem kerülnek.
    Meg kell jegyeznem, hogy a nagyobbik ma kétszer evett a paradicsomos káposztából (ami szerinte finom volt), amit el sem tudtam volna képzelni itthon…

    2012.04.03. - 6:57 du.

    • tneballamaria

      Kedves Faluszéli! Köszönöm a hozzászólásait, mert csak akkor tudunk segíteni, ha beszélünk róla. Azt sajnálattal olvastam, hogy a gyermek ezen a napon nem talált ízlésének megfelelő ételt. A blogon minden héten van egy olyan rovat, amelyen az összes intézmény étlapja megtalálható. Hasonló napokon amikor lehet tudni, hogy nem szereti a gyermek akkor hívjon fel és küldünk neki mást. Jelzéseit még egyszer köszönöm és továbbra is várom! Üdvözlettel Tóthné Marika

      2012.04.04. - 5:55 de.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s